nlde

Lopers informatie

Bekijk hier de nieuwsbrief

Van Mondriaan tot Marathon

Dit jaar staat de Marathon Nationaal Landschap Winterswijk in het teken van Mondriaan tot Dutch Design. Dit vieren we omdat precies 100 jaar geleden De Stijl is opgericht in Nederland. Mondriaan was één van grondleggers en heeft in de begin jaren van zijn carrière in Winterswijk gewoond. In zijn vroege werk zijn dan ook de nodige Winterswijkse taferelen te herkennen.

In de route zijn een aantal locaties (rustpunt 2 en 3) waar Mondriaan geschilderd heeft. Daar is een “mondriaanlijst” geplaatst. Als je door de lijsten kijkt zie je een fragment van het schilderij. Een replica van het schilderij is ook aanwezig.

Villa Mondriaan

Villa Mondriaan biedt de deelnemers van deze editie de gelegenheid om op vertoon van hun startnummer het museum te bezoeken voor het gereduceerde tarief van € 5,-. Van harte aanbevolen!

Website Villa Mondriaan

Start marathon om 10:00

Start locatie

Sporthal aan de Parallelweg 9, 7102 DE Winterswijk

Parkeren

 • Volg de gele pijlborden naar de locaties sporthal of Misterstraat / Stationstraat.
 • Onder en voor de sporthal is parkeergelegenheid. Deze route wordt om 9.45 uur gesloten i.v.m. de start van de marathon om 10.00 uur.
 • Ook in de nabije omgeving is voldoende parkeergelegenheid op loopafstand.
 • Volg de aanwijzingen van de organisatie.

Ophalen startnummers, tijdregistratiechips en na-inschrijven hardlopers

Locatie: Sporthal. Volg de pijlen naar het wedstrijdsecretariaat.

Ophalen startnummers en chip en na-inschrijven hardlopers: tussen 8.30 – 9.45 uur bij het wedstrijdsecretariaat.

 • De hardlopers wordt verzocht om op de achterzijde van de start nummers naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van bereikbaar persoon te vermelden. Dit in het kader van mogelijke calamiteiten onderweg.
 • Omdat er een leeftijdsgrens is van 18 jaar bij sololopers en 16 jaar bij duo- en trioloperskunnen we vragen naar een identiteitsbewijs. Maak bijvoorbeeld een foto van je ID in jouw mobiel. Wanneer de leeftijd onder de minimale grens ligt, moeten ouders een verklaring ondertekenen bij het wedstrijdsecretariaat.
 • Bewaar een kopie van het betalingsbewijs en toon dat desgevraagd bij het ophalen van de startnummers.
 • In de sporthal zijn een aantal kleedlokalen gereserveerd en kunnen tassen worden geplaatst in een aparte ruimte die overigens niet bewaakt wordt. Haal daarom waardevolle spullen uit de tas.
  De sporthal wordt om  17.00 uur gesloten.

Na-inschrijven en betaling

 • Inschrijfgeld bij na-inschrijving kunt u uitsluitend contant voldoen. Pinnen is niet mogelijk.
 • Ben je al wel ingeschreven maar heb je nog niet betaald?Dan verzoeken wij je om het inschrijfgeld uiterlijk a.s. donderdag 14 september over te maken op IBAN: NL 47 ABNA 0418643857. U kunt ook contant betalen bij het afhalen van de startnummers.

Een gratis kop koffie wordt u op het voorterrein van de sporthal aangeboden
door Hesselink koffie Winterswijk.

Tijdregistratie

Dit jaar wordt ook weer gebruik gemaakt van elektronische tijdregistratie. Dit wordt door leden van atletiekvereniging Archeus verzorgd.

 • Bij de duo’s en trio’s draagt maar 1 deelnemer een chip. Degene die als hardloper start moet de chip dragen (met tie rip aan schoen bevestigen) en zorgen dat hij/zij over alle tijdregistratiematten loopt.
 • Bij de 21,1 km ligt er ook een mat en wordt de halve marathontijd geregistreerd. Zorg dus dat degene die de chip draagt ook lopend over deze mat gaat, anders wordt de halve marathontijd niet geregistreerd.
 • Bij de finish wordt gezamenlijk over de mat gelopen en wordt de eindtijd geregistreerd.
 • Na de finish de chip laten verwijderen door de organisatie.

Startprocedure hardlopers en fietsers

 • De start zal plaatsvinden in de tunnelbak tussen de sporthal aan de Parallelweg en het Gemeentekantoor Stationstraat. We lopen dit jaar evenals vorig jaar richting Gemeentekantoor.
 • Alle lopers, dus incl. degenen die van de duo’s en trio’s als eerste gaan lopen, verzamelen zich achter de startstreep. De fietsen worden vooraf geplaatst in de daarvoor aangegeven fiets opstelplaatsonder de sporthal. De fietsenstalling wordt bewaakt.
 • Er zal een welkomstwoord worden gesproken van 9.50 tot 9.59 en om precies 10.00 uur wordt het startsein gegeven.
 • De fietsers sluiten na de start aan achter de hardlopers en blijven daar ook achter tot 1,7 km (Morsestraat/Huininkmaatstraat).

Dit jaar zijn er maar 2 kleine en korte bypasses voor de fietsers. Deze staan duidelijk aangegeven (zie route).

Route Mondriaan Marathon Nationaal Landschap Winterswijk 2017

Route

We maken bij deze prachtige marathon veel gebruik van terreinen in eigendom van diverse landgoed-  eigenaren. We vragen om de rest van het jaar de eigendommen van deze eigenaren te respecteren.

Het is niet overal toegestaan om over de landgoederen / eigendommen te fietsen. Dit wordt met borden aangegeven. De fietser neemt dan een alternatieve route. Het ontmoetingspunt met de hardloper wordt door een bord aangegeven.

Het betreft de volgende locaties:

 • Start tot Tuunte complex 1,2 km achter de hardlopers blijven.
 • Tuunte complex Laan van Hilbelink / Morsestraat tussen 1,2 en 1,7 km.
  Lengte hardlopen 500 m.
  Lengte fietsen 500 m.
 • Landgoed Vriezenhuis tussen 6,5 en 7,5 km
  Lengte hardlopen 1000 m.
  Lengte fietsen 300 m.

Rustpunten deelnemers

Onderweg zijn er 8 rustpunten waar water en isotone dorstlesser wordt uitgedeeld. Daarnaast zijn er op 5 rustpunten lekkere energierijke versnaperingen!
Op deze locaties zijn afvalbakken aanwezig waar plastic bekers en overig afval in gegooid kunnen worden. Er wordt dringend verzocht geen afval in ons waardevolle Nationaal Landschap achter te laten.

Hulpverlening

 • Als er onderweg bijvoorbeeld een blessure is of een lekke band kunt u via de mobiel altijd contact opnemen met de wedstrijdleider (mobielnummer 06-40090050). Zet dit nummer alvast in uw eigen mobiel.
 • Socorro is een hulpdienst (zoals EHBO) die kan assisteren bij verwondingen, blessures etc. Zij zijn te bereiken via mobielnummer 06-51323038

Bijzondere punten

Er zijn een aantal attentiepunten voor de hardlopers en fietsers.
Het is niet te vermijden dat we een aantal spoorwegen en hoofdwegen moeten passeren. Deze zullen worden bemant door verkeersregelaars. Er wordt dringend verzocht de aanwijzingen van de verkeersregelaars op te volgen.

Aanmoedigen familieleden, kennissen, etc.

De lopers kunnen aanmoediging onderweg goed gebruiken! Bekijk het bijgevoegde overzicht met de doorkomst tijden. Hierop staan de verschillende straten aangegeven waar de lopers zullen passeren. Er zijn voldoende plekken die ook prima te bereiken zijn met de auto. Probeer wel zoveel mogelijk rekening te houden met de deelnemers. Hun veiligheid staat voorop!

Overzicht doorkomsttijden

Tijdslimiet

Er is een tijdslimiet voor de hardlopers van 6 uur na de start. Dat betekent in de praktijk dat het parcours om 16.00 uur wordt gesloten. Hierna wordt het parcours opgeruimd en is de organisatie niet langer verantwoordelijk voor de deelnemers die zich nog op het parcours bevinden. De wedstrijdleider die met een scooter op het parcours aanwezig is, zal het startnummer innemen van de betreffende loper die niet op tijd binnen kan zijn. Deelnemers kunnen daarna hun weg vervolgen tot aan het centrum van Winterswijk op de Markt, maar dan geheel op eigen risico. Mochten er echter problemen ontstaan voor deelnemers, medewerkers en/of andere weggebruikers (bv. in het kader van gezondheid en veiligheid), dan kan de organisatie op elk eerder door hun gekozen tijdstip besluiten om de wedstrijd te beëindigen en/of deelnemers van het parcours te verwijderen.
In gevallen waarin het reglement niet voorziet, beslist de organisatie.

De Finish!

500 meter voor de finish op de parkeerplaats bij het park Scholtenbrug, moeten de fietsen gestald worden op de daarvoor aangegeven plaats. Volg daarbij de aanwijzingen van de aanwezige vrijwilligers. De duo- en triolopers lopen daarna samen nog 500 m tot aan de Finish op de Markt-Zuid.
Voor familieleden en toeschouwers is het niet toegestaan zich binnen de hekken van de finishlocatie te begeven.
De fietsen kunnen na de finish weer opgehaald worden. Volg hiervoor de pijlen.
Er is geen vervoer naar de startlocatie. U kunt wandelen en fietsen naar de sporthal via de Misterstraat/Stationstraat. Dit is het eerste gedeelte van de marathon in omgekeerde richting. De afstand is ongeveer 500 m. Na het douchen bent u natuurlijk van harte welkom op de markt!

Omdat je het hebt verdient!

De lopers worden bij de finishklok gefotografeerd. De foto’s worden nadien op de website geplaatst en kunnen worden gedownload.
Na de finish ontvangen de hardlopers een medaille!

Let’s take a (team) selfie!
Bij de finish is er een plaats aangegeven voor het nemen van selfies van jezelf en van het team.

Nog meer verwennerij

Er is water, dat beschikbaar wordt gesteld door Dalphin. En voor alle deelnemers is er een broodje warm vlees (mede mogelijk gemaakt door restaurant De Zwaan). Tevens zullen de overgebleven versnaperingen van de verzorgingspunten worden aangeboden, zodat er voldoende gelegenheid is om de suikerspiegel weer op peil te brengen. (Voor overige drankjes kan je, tegen betaling, terecht bij de horecagelegenheden aan de markt.)
Daarnaast is er ook de mogelijkheid om je te laten masseren en kun je heerlijk ontspannen in een hottub.

Deze marathon is mede mogelijk gemaakt door verschillende steun van sponsoren.